thraki365.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΘΡΑΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κτηνοτροφία: Θανατώθηκαν σχεδόν 75.000 αιγοπρόβατα στην Αν. Μακεδονία & Θράκη

Κοινοποίηση

Περιμένουν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι αλλά τα χρήματα από μόνα τους δεν επαρκούν για τη διάσωση του κλάδου.

Σε «βόμβα» για την ακριτική κτηνοτροφία έχει μετεξελιχθεί η ζωονόσος της ευλογιάς, με σχεδόν 75.000 αιγοπρόβατα να έχουν θανατωθεί τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη. Η ζωονόσος, αν και μπήκε σε μικρή «ύφεση» στις γιορτές, άρχισε να «θερίζει» ξανά στο δεύτερο δεκαήμερο του 2025.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΑΜΘ Νίκος Φωτεινιάς το 2024 καταγράφηκαν 267 εστίες στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, επηρεάστηκαν 337 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και θανατώθηκαν 67.212 ζώα. Μέχρι στιγμής το 2025 έχουν θανατωθεί περί των 5.000 αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός θανατώσεων να ξεπερνά τις 72.000.

Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης το 2024 εντοπίστηκαν 67 εστίες σε 55 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και θανατώθηκαν περισσότερα από 17.000 ζώα, ενώ το 2025 έχουν ήδη θανατωθεί τέσσερα κοπάδια (δύο στα ορεινά σύνορα με την Ξάνθη και δύο στο κέντρο του Νομού) με περίπου 1.000 αιγοπρόβατα. Επίσης, το 2025 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 3 εστίες στην ΠΕ Καβάλας, 6 στην ΠΕ Ξάνθης και 1 στο νησί της Σαμοθράκης.

Ελπίδες για αποζημιώσεις εντός Ιανουαρίου – χρειάζεται εθνική πολιτική

Αναφορικά με τις οικονομικές αποζημιώσεις, από την Περιφέρεια ΑΜΘ έχει σταλεί το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για όλους τους πληγέντες που κατέθεσαν πλήρεις φακέλους. Σύμφωνα με τον Νίκο Φωτεινιά η ενημέρωση από την Αθήνα «δείχνει» ότι τα ποσά θα καταβληθούν μέσα στον Ιανουάριο. Παράλληλα, υπάρχουν διαρροές ότι τελικά θα δοθούν ποσά και για τις ζωοτροφές για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που έχουν μπει σε αναγκαστική «καραντίνα» και δεν επιτρέπεται η σφαγή των αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα το κόστος να έχει εκτοξευτεί για τους κτηνοτρόφους. Αυτές οι αποζημιώσεις, όμως, πρέπει να δοθούν με δίκαιο τρόπο στους πραγματικά πληγέντες κι όχι οριζόντια ίδια ποσά σε όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές αποζημιώσεις, τόσο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που ισοπεδώθηκαν όσο των πληγέντων κτηνοτρόφων που μπήκαν σε «καραντίνα» από μόνες τους δεν επαρκούν για τη διάσωση της ακριτικής κτηνοτροφίας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καλείται να εξετάσει με σοβαρότητα τα αιτήματα των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, προκειμένου να χαραχθεί εθνική πολιτική για τη διάσωση του κτηνοτροφικού κλάδου στην παραμεθόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νίκη Κεραμέως: Πάνω από 1.000 συντάξεις εκδίδονται ημερησίως

Γκαλά Φιλοθέης: Επίδοση οχταετίας για την Πεσιρίδου στα 100 μ. εμπ., γρήγορη Εμμανουηλίδου στα 100 μ.

Το Σάββατο στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ, Δ. Νατσιός