thraki365.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στουρνάρας: Προτεραιότητα η βελτίωση βασικών λειτουργιών του κράτους

Κοινοποίηση

Κατά την ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από αυτόν της ευρωζώνης, επισημαίνοντας την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, ενώ παρατηρείται βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας. Παρά τις θετικές εξελίξεις, ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο κράτος.

Αναφερόμενος στα επόμενα χρόνια, ο Διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι οι επενδύσεις, κυρίως μέσω των ευρωπαϊκών πόρων και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη, όπως και η ιδιωτική κατανάλωση που θα ενισχυθεί από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και τη μείωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση βασικών λειτουργιών του κράτους.

Ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε επίσης τη σημασία των επενδύσεων για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτές είναι το κλειδί για τη μετάβαση σε ένα νέο, πιο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, επεσήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξυγίανσή του, με βελτιώσεις στην κερδοφορία, τη ρευστότητα και την ποιότητα των δανείων. Σημείωσε επίσης τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα ως ένα βήμα προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τέλος, ο Διοικητής της ΤτΕ κάλεσε για την έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων του RRF, με ποσοστό 51%, αλλά ότι η πρόοδος στις επενδύσεις παραμένει αργή. Πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν τη χρηματοδότηση από τον RRF μπορούν να επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 10% στα επόμενα δέκα χρόνια.

DNEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Κύμα ζέστης εν μέσω χειμώνα στην Ισπανία, άγγιξε τους 30 ο υδράργυρος

Δελτίο τύπου